Bij het plaatsen van wapening zult u vaak rekening moeten houden met laslengte, of overlappingslengte. Laslengte is het stuk dat de ene staaf betonijzer met de andere staaf overlapt. Dit is constructief nodig om ervoor te zorgen dat de trekkracht in het beton wordt opgenomen door het betonstaal.

Alleen als bijvoorbeeld een wapeningskorf geheel prefab is gemaakt, in 1 lenge is overlap niet van toepassing. Transporttechnisch is dit niet altijd nodig. Een korf langer als 6 meter moet in meerdere delen worden gemaakt. Dan heeft u laslengte nodig, ook wel koppelstaven genoemd. Deze moeten met de juiste overlap worden toegepast.

Bij wapeningskorven worden koppelstaven toegepast of korven met stekken aan één uiteinde. Bij bouwstaalmatten zijn er meerdere opties: over elkaar leggen van de matten, gebruikmaken van Bouwstaalmatten met stek of het toepassen van koppelstaven.

Iedere optie hiervan heeft z'n voordelen en nadelen. Het over elkaar leggen van de matten zorgt voor onnodig veel wapening, maar gaat wel snel. Bouwstaalmatten met stek zijn een hele goede uitkomst en werken erg efficient.  Bij het toepassen van koppelstaven geen overbodige wapening, maar is wel tijdrovend. 

Om de juiste laslengte te bepalen zijn er voorschriften volgens de Eurocode 2.  In onderstaand schema de meestvoorkomende diameters bij goede aanhechtings omstandigheden. 

Diameter (mm) Laslengte (mm)
Ø8 490
Ø10 655
Ø12 815
Ø16 1130
Ø20 1410
Ø25 1765
Ø32 2260
Ø40 3060